Jadłospis 10.02.-14.02.2025
Dzień | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad dieta A | Obiad dieta B | Obiad dieta Wege |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Kakao, herbata z owoców leśnych, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, g/dziecko 191, kcal 313 | Ciastko wielozbożowe bez cukru, banan g/dziecko 60 kcal 80 | Zupa - Zabielana zupa koperkowa z kalarepką (7,9) Drugie danie - Fasolka po bretońsku z pomidorami i delikatną kiełbaską, ziemniaki gotowane z wody (1,9) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Zupa koperkowa z kalarepką (9) Drugie danie (B) - Fasolka po bretońsku z pomidorami i delikatną kiełbaską, ziemniaki gotowane z wody (9) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa koperkowa z kalarepką (9) Drugie danie (WEGE) - Fasolka po bretońsku z pomidorami wegetariańska, ziemniaki gotowane z wody (9) Napój do obiadu - Woda mineralna |
Wtorek | Płatki kukurydziane na mleku, herbata cytrynowa, pieczywo mieszane z masłem, sałatka grecka z serem feta z ogórkiem i pomidorem, papryką i sałatą , rzodkiewka, serek topiony trójkąciki, g/dziecko 212, kcal/dziecko 313 | Chałka maślana, konfitura z malin nisko słodzona g/dziecko 45, kcal 135 | Zupa - Zupa ogórkowa (9) Drugie danie - Naleśniki z twarożkiem, sos czekoladowy własnej produkcji z karobu i śliwki (1,3,7) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Zupa ogórkowa (9) Drugie danie (B) - Naleśniki gryczane, sos czekoladowy własnej produkcji z karobu i śliwki Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa ogórkowa (9) Drugie danie (WEGE) - Naleśniki gryczane, sos czekoladowy własnej produkcji z karobu i śliwki Napój do obiadu - Woda mineralna |
Środa | Kawa inka na mleku, herbata malinowa, pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, Serek plastry z pomidorem ogórek zielony, g/dziecko 196, kcal/dziecko 29 | Sałatka owocowa; mango, ananas, brzoskwinie , mango z jogurtem naturalnym g/dziecko-112 kcal/dziecko-84 | Zupa - Krupnik z kaszą jaglaną (9) Drugie danie - Kurczak a’la gyros, kasza jęczmienna, sos tzaziki na jogurcie (1,7) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Krupnik z kaszą jaglaną (9) Drugie danie (B) - Kurczak a’la gyros, kasza jaglana, sos tzatziki wegański Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Krupnik z kaszą jaglaną (9) Drugie danie (WEGE) - Kotlet z soczewicy, kasza jaglana, sos tzatziki wegański Napój do obiadu- Woda mineralna |
Czwartek | Mleko z miodem, herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, Serek topiony baton pomidor ze szczypiorkiem g/dziecko 180, kcal 295 | Chrupki kukurydziane, jabłko g/dziecko 92 kcal/dziecko 103 | Zupa - Pomidorowa z ryżem (9) Drugie danie - Kotlet mielony, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej (1,3,10) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Pomidorowa z ryżem (9) Drugie danie (B) - Kotlet mielony, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej (10) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Pomidorowa z ryżem (9) Drugie danie (WEGE) - Kotlet marchewkowy z kaszą jaglaną, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej (10) Napój do obiadu - Woda mineralna |
Piątek | Kakao, herbata miętowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, g/dziecko 177, kcal 329 | Budyń śmietankowy z konfiturą z jagód, g/dziecko-60 kcal/dziecko-86 | Zupa - Krem z marchewki z nutą pomarańczy, pestki dyni (1,9) Drugie danie - Makaron penne z domowym pesto ze słonecznikiem, posypany serem mozzarella (1,3,7) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Krem z marchewki z nutą pomarańczy, pestki dyni (1,9) Drugie danie (B) - Makaron bezglutenowy z domowym pesto ze słonecznikiem, posypany serem wegańskim mozzarella Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Krem z marchewki z nutą pomarańczy, pestki dyni (1,9) Drugie danie (WEGE) - Makaron bezglutenowy z domowym pesto ze słonecznikiem, posypany serem wegańskim mozzarella Napój do obiadu - Woda mineralna |
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
W zależności od dostępności produktów spożywczych (owoce oraz warzywa sezonowe) – menu może ulec zmianie.
Jadłospis jest przygotowany przez Dietetyka i normy posiłków są dostosowane do potrzeb dzieci. Do każdego śniadania doliczyć należy gramaturę i kcal chleba .
Podawane posiłki zawierają tylko tyle cukru, ile jest konieczne dla smaku potraw podawanych dzieciom. Konfitury i dżemy są niskosłodzone. *Legenda: A-dieta zwykła , B –dieta bezmleczna i bezglutenowa.