Jadłospis 03.04.2023-08.04.2023

Dzień Śniadanie II Śniadanie Obiad dieta A Obiad dieta B
Poniedziałek Kawa Inka na mleku, herbata z owoców leśnych, pieczywo mieszane z masłem, Pasztet pomidorowy, serek Topiony plastry, pomidor, g/dziecko 194,   kcal/dziecko 298 Jogurt naturalny  (bez cukru)  z miodem , banan g/dziecko 150, kcal 134 Zupa - Zabielana zupa ogórkowa (7,9) Drugie danie - Makaron spaghetti w sosie bolońskim posypany serem mozzarella, ogórek kiszony w plasterkach (1,3,7,9) Napój do obiadu - Woda mineralna Zupa (B) - Zabielana śmietaną wegańską zupa ogórkowa (9) Drugie danie (B) - Makaron bezglutenowy w sosie bolońskim posypany serem tofu, ogórek kiszony w plasterkach (6,9) Napój do obiadu (B) - Woda mineralna
Wtorek Kakao, herbata miętowa,  pieczywo mieszane z masłem,  szynka z indyka  ser żółty, ogórek kiszony,, g/dziecko 180, kcal/dziecko 310 Rogal z masłem marchewka do chrupania g/dziecko 66,25  kcal 145,5 Zupa - Krem z brokuł ze śmietaną, prażony słonecznik (7,9) Drugie danie - Pierś z kurczaka w sosie potrawkowym, ryż gotowany, marchewka z groszkiem (7,9) Napój do obiadu - Woda mineralna Zupa (B) - Krem z brokuł, prażony słonecznik (9) Drugie danie (B) - Pierś z kurczaka w sosie potrawkowym, ryż gotowany, marchewka z groszkiem (9) Napój do obiadu (B) - Woda mineralna
Środa ŚNIADANIE I OBIAD WIELKANOCNY Herbatka z cytryną pieczywo mieszane z masłem, jajko . szynka wielkanocna Kiełbaski białe, parówki ogórek zielony, g/dziecko 169, kcal  303 Babeczki świąteczne, Mandarynki g/dziecko 65, kcal 80 Zupa - Żurek tradycyjny (1,7,9) Drugie danie - Pieczona karkówka w ziołach z delikatnym sosem chrzanowym, małe gotowane ziemniaki, surówka colesław z kukurydzą (1,7,9,10Napoj do obiadu - Woda mineralna Zupa (B) - Zupa ziemniaczana z tymiankiem (9) Drugie danie (B) - Pieczona karkówka w ziołach z delikatnym sosem chrzanowym, małe gotowane ziemniaki, surówka colesław z kukurydzą (9,10) Napój do obiadu (B) - Woda mineralna
Czwartek Mleko z miodem, herbata żurawinowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki z ogórkiem , serek topiony baton Hochland pomidory ze szczypiorkiem, g/dziecko 208, kcal 316 Kisiel malinowy jabłko g/dziecko 150 kcal/dziecko 145,5 Zupa - Rosoł drobiowy z makaronem nitki (1,3,9) Drugie danie - Pierogi wielkanocne z farszem mięsnym z białej kiełbasy (własna produkcja), surówka z kiszonej kapusty (1,3,7) Napój do obiadu - Woda mineralna Zupa (B) - Rosoł drobiowy z makaronem bezglutenowym (9) Drugie danie (B) - Kotlecik z białej kiełbasy, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty Napój do obiadu (B) - Woda mineralna
Piątek Kakao, herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, (własny wyrób), ser puszysty,  rzodkiewka, g/dziecko 177, kcal 329 Bułka Grahamka  z masłem jabłko g/dziecko-100 kcal/dziecko-180 Zupa - Krem toskański z pomidorów i papryki, grzanki pełnoziarniste (1,9) Drugie danie - Naleśniki 3 szt., sos jogurtowy, mus owocowy z brzoskwinią, gruszką i wiśnią (1,3,7)Napój do obiadu - Woda mineralna Zupa (B) - Krem toskański z pomidorów i papryki, słonecznik (9) Drugie danie (B) - Naleśniki bezglutenowe 2 szt., sos brzoskwiniowy z gruszką i wiśnią Napój do obiadu (B) - Woda mineralna

ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

W zależności od dostępności produktów spożywczych (owoce oraz warzywa sezonowe) – menu może ulec zmianie.

Jadłospis jest przygotowany przez Dietetyka i normy posiłków są dostosowane do potrzeb dzieci. Do każdego śniadania doliczyć należy gramaturę i kcal chleba .
Podawane posiłki zawierają tylko tyle cukru, ile jest konieczne dla smaku potraw podawanych dzieciom. Konfitury i dżemy są niskosłodzone. *Legenda: A-dieta zwykła , B –dieta bezmleczna i bezglutenowa.