Jadłospis 19.05 - 23.05.2025
Dzień | I Śniadanie | II Śniadanie | Obiad dieta A | Obiad dieta B | Obiad dieta WEGE |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Kakao, herbata żurawinowa, pieczywo mieszane z masłem, pasztet pomidorowy, Serek topiony plastry Mlekovita ogórek kiszony, g/dziecko 194, kcal/dziecko 349 | Ciastko owsiane bez cukru banan g/dziecko 100, kcal /dziecko 94 | Zupa - Zupa ogórkowa (9) Drugie danie - Pancakes z musem owocowym z brzoskwinią (1,3,7) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (B) - Zupa ogórkowa (9) Drugie danie (B) - Naleśniki gryczane z musem owocowym z brzoskwinią Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa ogórkowa (9) Drugie danie (WEGE) - Naleśniki gryczane z musem owocowym z brzoskwinią Napój do obiadu woda mineralna |
Wtorek | Kawa inka na mleku, herbata malinowa, pieczywo mieszane z masłem, Serek topiony trójkąty, twarożek puszysty, papryka kolorowa, g/dziecko 181, kcal/dziecko 296 | Bułeczka mleczna z masłem marchewka do chrupania, g/dziecko 81,33 kcal/dziecko 123 | Zupa - Zupa krem z soczewicy i pomidorów, słonecznik prażony (9) Drugie danie - Makaron świderki z sosem napoletana z kurczakiem i pomidorami (1,3,9) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (B) - Zupa krem z soczewicy i pomidorów, słonecznik prażony (9) Drugie danie (B) - Makaron bezglutenowy z sosem napoletana z kurczakiem i pomidorami (9) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa krem z soczewicy i pomidorów, słonecznik prażony (9) Drugie danie (WEGE) - Makaron bezglutenowy z sosem napoletana z tofu i pomidorami (6,9) Napój do obiadu woda mineralna |
Środa | Mleko , herbata miętowa, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, ser żółty, ogórek zielony, g/dziecko 155, kcal 297 | Kaszka manna, konfitura jagodowa, herbata malinowa, g/dziecko 150, kcal /dziecko 148 | Zupa - Zupa wiosenna z koperkiem (9) Drugie danie - Pulpeciki drobiowo - wieprzowe w sosie dyniowym z marchewką i groszkiem, ryż gotowany na parze (1,3,9) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (B) - Zupa wiosenna z koperkiem (9) Drugie danie (B) - Pulpeciki drobiowo -wieprzowe w sosie dyniowym z marchewką i groszkiem, ryż gotowany na parze (9) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa wiosenna z koperkiem (9) Drugie danie (WEGE) - Pulpeciki warzywne z fasoli w sosie dyniowym z marchewką i groszkiem, ryż gotowany na parze (9) Napój do obiadu woda mineralna |
Czwartek | Płatki owsiane na mleku, herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, pasztet rodzinny, dżem jagodowy niskosłodzony, pomidor ze szczypiorkiem, g/dziecko 165, kcal 288 | Jogurt naturalny z miodem mango, brzoskwinia g/dziecko 150 kcal/ dziecko 134 | Zupa - Zupa pomidorowa z ryżem (9) Drugie danie - Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, buraczki (1,9) Napój do obiadu - Woda mineralna Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (B) - Zupa pomidorowa z ryżem (9) Drugie danie (B) - Gulasz wieprzowy, kasza jaglana, buraczki (9) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa pomidorowa z ryżem (9) Drugie danie (WEGE) - Gulasz warzywny z czerwoną fasolą, kasza jaglana, buraczki (9) Napój do obiadu woda mineralna |
Piątek | Kakao, herbata żurawinowa, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane , sałata zielona, serek topiony trójkąty mix smaków, pomidor ze szczypiorkiem, g/dziecko 180, kcal 284 | Ptasie mleczko (wyrób własny) (na jogurcie naturalnym bez cukru) brzoskwinie, ananasy herbatka owocowa g/ dziecko 160, kcal /dziecko 96 | Zupa - Krem z dyni na mleczku kokosowym z oliwą dyniową (9) Drugie danie - Filet rybny panierowany, ziemniaki z wody, surówka z ogórka kiszonego (1,3,4,7) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (B) - Krem z dyni na mleczku kokosowym z oliwą dyniową (9) Drugie danie (B) - Ryba soute, ziemniaki z wody, surówka z ogórka kiszonego (4) Napój do obiadu woda mineralna | Zupa (WEGE) - Krem z dyni na mleczku kokosowym z oliwą dyniową (9) Drugie danie (WEGE) - Kotlet warzywny z kaszy jaglanej, ziemniaki z wody, surówka z ogórka kiszonego Napój do obiadu woda mineralna |
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
W zależności od dostępności produktów spożywczych (owoce oraz warzywa sezonowe) – menu może ulec zmianie.
Jadłospis jest przygotowany przez Dietetyka i normy posiłków są dostosowane do potrzeb dzieci. Do każdego śniadania doliczyć należy gramaturę i kcal chleba .
Podawane posiłki zawierają tylko tyle cukru, ile jest konieczne dla smaku potraw podawanych dzieciom. Konfitury i dżemy są niskosłodzone. *Legenda: A-dieta zwykła , B –dieta bezmleczna i bezglutenowa.