Jadłospis 31.03.-04.04.2025
Dzień | I Śniadanie | II Śniadanie | Obiad dieta A | Obiad dieta B | Obiad dieta WEGE |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku, herbata z dzikiej róży, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem, dżem owocowy niskosłodzony, g/dziecko 175, kcal/dziecko 256 | Jogurt naturalny z miodem , krakersy, jabłko g/dziecko 180 dziecko/kcal 86 | Zupa - Zupa ogorkowa (7,9) Drugie danie - Makaron penne w sosie bolońskim z indykiem i warzywami okopowymi, posypany serem (1,3,7,9) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Zupa ogorkowa (9) Drugie danie (B) - Makaron bezglutenowy w sosie bolońskim z indykiem i warzywami okopowymi, posypany serem wegańskim (9) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa ogorkowa (9) Drugie danie (WEGE) - Makaron bezglutenowy w sosie bolońskim z soczewicą i warzywami okopowymi, posypany serem wegańskim (9) Napój do obiadu - Woda mineralna |
Wtorek | Mleko z miodem, herbata z owoców leśnych, pieczywo mieszane z masłem, kiełbaski z szynki na ciepło, Ketchup ogórek kiszony, g/dziecko 208, kcal 317 | Bułka kajzerka z serkiem topionym bananem, g/dziecko 120 Dziecko/ kcal 125 | Zupa - Krem z zielonych warzyw z tartym serem (7,9) Drugie danie - Gulasz węgierski z papryką i ogorkiem kiszonym, kasza gryczana (1,9) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Krem z zielonych warzyw, prażony słonecznik (9) Drugie danie (B) - Gulasz węgierski z papryką i ogorkiem kiszonym, kasza gryczana (9) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Krem z zielonych warzyw, prażony słonecznik (9) Drugie danie (WEGE) - Gulasz warzywny z tofu, papryką i ogorkiem kiszonym, kasza gryczana (9) Napój do obiadu - Woda mineralna |
Środa | Kawa inka na mleku, herbata malinowa, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, twarożek puszysty , ogórek zielony g/dziecko 194, kcal/dziecko 298 | Rogal mleczny z masłem marchewka g/dziecko 81,33 kcal/dziecko 123 | Zupa - Rosoł tradycyjny z makaronem (1,3,7) Drugie danie - Pieczona pałka z kurczaka, ziemniaki gotowane z wody, gotowane talarki marchewki Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Rosoł tradycyjny z bezglutenowym makaronem (9) Drugie danie (B) - Pieczona pałka z kurczaka, ziemniaki gotowane z wody, gotowane talarki marchewki Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Rosoł wegetariański z bezglutenowym makaronem (9) Drugie danie (WEGE) - Nuggetsy z brokuła, ziemniaki gotowane z wody, gotowane talarki marchewki Napój do obiadu - Woda mineralna |
Czwartek | Kakao, herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki i ogórka, pomidor z mozzarellą, g/dziecko 213, kcal 354 | Wafle ryżowe z powidłami, g/dziecko 41,25 dziecko/kcal 136 | Zupa - Zupa wiosenna z zieloną fasolką (9) Drugie danie - Kakaowe pierogi z serkiem, mus truskawkowo-bananowy (1,3,7) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Zupa wiosenna z zieloną fasolką (9) Drugie danie (B) - Bezglutenowe kopytka, mus truskawkowo-bananowy Napój do obiadu (B) - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Zupa wiosenna z zieloną fasolką (9) Drugie danie (WEGE) - Bezglutenowe kopytka, mus truskawkowo-bananowy Napój do obiadu - Woda mineralna |
Piątek | Kawa inka na mleku, herbata żurawinowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli w pomidorach ze szczypiorkiem, rzodkiewka serek topiony ,,Mlekowita’’, g/dziecko 170, kcal 270,5 | Galaretka z jogurtem greckim i owocami, g/dziecko 51 dziecko/kcal4 6 | Zupa - Krem marchewkowy, groszek ptysiowy (1,3,7,9) Drugie danie - Paluszki rybne, ziemniaki gotowane, mizeria z jogurtem (1,3,4,7) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (B) - Krem marchewkowy, słonecznik prażony (9) Drugie danie (B) - Paluszki rybne w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane z wody, mizeria z jogurtem wegańskim (4) Napój do obiadu - Woda mineralna | Zupa (WEGE) - Krem marchewkowy, słonecznik prażony (9) Drugie danie (WEGE) - Placek z czerwonej soczewicy, ziemniaki gotowane z wody, mizeria z jogurtem wegańskim (9 Napój do obiadu - Woda mineralna |
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
W zależności od dostępności produktów spożywczych (owoce oraz warzywa sezonowe) – menu może ulec zmianie.
Jadłospis jest przygotowany przez Dietetyka i normy posiłków są dostosowane do potrzeb dzieci. Do każdego śniadania doliczyć należy gramaturę i kcal chleba .
Podawane posiłki zawierają tylko tyle cukru, ile jest konieczne dla smaku potraw podawanych dzieciom. Konfitury i dżemy są niskosłodzone. *Legenda: A-dieta zwykła , B –dieta bezmleczna i bezglutenowa.